Bakkerij Van Ooijen + Sandra Schouten

Bakkerij van Ooijen bestaat al 180 jaar en is sinds de oprichting in 1840 gevestigd in de Westluidensestraat te Tiel. Het bedrijf kent een lange traditie en groeide uit tot een innovatieve, moderne en duurzame ‘fijnbakkerij’. Kwaliteit, specialiteit en integriteit staan hoog in het vaandel en de klant is er koning.

_MG_1645-LRG

Bakkerij van Ooijen bestaat al sinds 1840 en groeide uit tot een ‘fijnbakkerij’.Kwaliteit, specialiteit en integriteit staan hoog in het vaandel en de klant is er koning.

Aan de Tielse Kermiskoek kleeft een bijzonder smakelijk verhaal. Hoe kunnen dit verhaal én deze heerlijke eeuwenoude ambachtelijke lekkernij hun weg vinden naar een groter publiek?

Een bijzonder product dat alleen hier vervaardigd wordt, is de Tielse Kermiskoek. Deze is door bakkerij Van Ooijen ontwikkeld op basis van een beschrijving van deze koek in het boek ‘De volksvermaken’ van Jan ter Gouw. Deze koek, die van oorsprong was gekoppeld aan de jaarlijkse najaarskermis, is inmiddels opgenomen in de nationale inventaris immaterieel erfgoed. Het huidige bakkersduo Gerard en Magda van Ooijen is alert op kansen en altijd nieuwsgierig naar verbetermogelijkheden op uiteenlopende aspecten van hun bedrijf en hun bedrijfsvoering.

Sandra Schouten is kunstenaar en procesproever. Onder de naam Het Huis van Proeven ontwikkelt ze zintuiglijke en theatrale interventies. Ze gebruikt voedsel, geur en zintuigen om elkaar te ontmoeten, te delen, te verbinden en te herinneren. Sandra bedacht een totaalconcept waarvan de verschillende onderdelen in hun gezamenlijkheid bijdragen aan meer bekendheid van en waardering voor de koek. Allereerst verdient de koek een andere hoedanigheid. In de vorm van een spiraal verwijst de koek naar de eeuwigheid van de liefde. Passend bij die nieuwe vorm bedacht ze samen met een grafisch ontwerper een nieuwe verpakking, waarin de spiraalvorm van de koek zelf terug te vinden is. Lees meer

40-Sandra-Schouten-achtergrondbeeld-Liefdeskoek-LRG