Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek + Louise te Poele

Kunstenaar Louise te Poele – geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde – kreeg de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht (geïnitieerd en begeleid door Cultuurmij Oost en verstrekt in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek) leverde negen kleurrijke stillevens op.

stilleven-collage-breed-1200×500
Hoe verbeeld je de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten van Achterhoekse gemeenten?

De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten – aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers – brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek.

De stillevens reisden in 2018 en 2019 de hele Achterhoek door. Op 8 september 2019 was de feestelijke presentatie van het boek Achterhoekse Stillevens in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Louise te Poele overhandigde het eerste exemplaar aan Pieter Roelofs, Hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst van het Rijksmuseum. In het boek zijn tien Achterhoekse stillevens samengebracht, Uitgeverij Hermans uit Hengelo verzorgde de publicatie, Lotte Lentes schreef de tekst. Lees meer over het project op de website van Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

collage-rt
8
Erna aan de Stegge

Door

Erna aan de Stegge

Erna werkt als adviseur bij Cultuur Oost en is projectleider van KUNSTwerkt. Ze brengt kunstenaars in contact met opdrachtgevers.

Stel een vraag