Hoe vergroot je de zichtbaarheid en aantrekkingskracht van de Achterhoek met het boerenleven als verbindende schakel?
Achterhoek Toerisme + Rosalie de Graaf
Tijdens een reis door Australië maakte de Achterhoekse Suzanne Reusink, mede-eigenaar van boerderij ’t Westendorp in Aalten, kennis met de Silo Art Trail. De beschilderde silo’s waren niet alleen schitterend om te zien, maar vertellen ook hét verhaal van de regio. Dit bracht Suzanne op een idee: “Dit kunnen wij in de Achterhoek ook!”
Unieke verhalen uit de Achterhoek komen tot leven met de Silo Art Tour.
Aangemoedigd door Stichting Pak An, werkten Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost haar initiatief uit tot een plan om in de hele Achterhoek agrarische gebouwen te transformeren tot kunstwerken. Met succes! De eerste kunstwerken staan op het erf van de initiatiefneemster. De komende periode worden 9 andere locaties toegevoegd.
De werken vertellen over de geschiedenis en de mensen van de desbetreffende plek of omgeving en vormen als openbare-ruimte-collectie een etalage voor de streek-identiteit. Het boerenbedrijf (toen en nu) is hierin het verbindende thema. De verwijzingen naar de actieve inzet binnen de landbouwsector wat betreft circulariteit, duurzaamheid en korte ketens is in de opdracht aan de afzonderlijke kunstenaars meegegeven.
Rosalie de Graaf ontdekte op 15-jarige leeftijd haar passie voor schilderen en dankzij talloze instructievideo’s op YouTube heeft ze zich verder ontwikkeld. “Online kun je echt alles leren over technieken, licht- en schaduwwerking. Wanneer ik eenmaal geïnteresseerd in iets ben, kan ik me hier compleet in verliezen”, aldus Rosalie. Naast haar studie Geneeskunde werkte ze in opdracht van particulieren en bedrijven aan street art-opdrachten. Met haar ambitie om de wereld te laten zien dat street art en graffiti niet alleen voor mannen bedoeld is, besloot ze te stoppen met haar studie om zich volledig op haar bedrijf te focussen. Een goede stap bleek later.
Op vier in het oog springende graansilo’s staan vier generaties Achterhoekers voor de mentaliteit van deze streek: plezier, doorzettingsvermogen, wilskracht, naoberschap en ondernemersdrang. Kunstenares Rosalie de Graaf van RoosArt Paintings wil met haar kunstwerken uitdragen dat leeftijd in de Achterhoekse gemeenschap geen rol speelt.
De Silo Art Tour
Er wordt hard gewerkt om in 10 verschillende gemeenten kunstwerken te realiseren. Erven, objecten of gebouwen met een link naar de agrarische sector vormen het ‘schildersdoek’ voor diverse street art kunstenaars. Schuren, silo’s en fabrieken – die vaak als lelijk worden beschouwd – worden getransformeerd tot kunstwerken waar iedereen van kan genieten. De Silo Art Tour is een route die alle kunstwerken onderling aan elkaar verbind. Volg de ontwikkelingen op de website van Silo Art Tour Achterhoek.