Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek + Katja Gruijters

Fooddesigner Katja Gruijters verdiepte zich in de historie van de streekproducten van de Achterhoek in opdracht van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. In dit pact werken negen gemeenten samen aan de identiteit en vitaliteit van de regio. Dat zijn Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

campagne-beeld-zonder-1200×500
Hoe versterk je de samenwerking tussen alle partijen die zich bezighouden met het produceren van voedsel in de Achterhoek?

Katja en haar team deden een jaar onderzoek naar de achtergrond, eetcultuur en geschiedenis van de Achterhoek. Ze gingen in gesprek met diverse producenten en specialisten, bezochten boeren en telers en kregen zo een mooi overzicht van wat zich afspeelt in de Achterhoek op het gebied van eten en drinken.

Katja traceerde families van ingrediënten en gewassen. Elke familie koppelde ze aan een gemeente op basis van historische, inhoudelijke of agro-technische gronden. Zo ontstond dit project, dat in het seizoen 2019/2020 Achterhoekse ingrediënten en producten in de spotlights zette en jongeren, ouderen, inwoners, bezoekers, consumenten, producenten, scholieren, studenten en vakspecialisten door middel van events en workshops bij elkaar bracht.

Binnen Raken met Smaken is nauw samengewerkt en afgestemd met professionals uit de agro en food sector. Zo zal dit project als opmaat fungeren voor Achterhoek Food, het platform dat de samenwerking versterkt tussen alle partijen die zich bezighouden met het produceren van voedsel in de Achterhoek. Dit project wordt ondersteund door Leader Achterhoek en Rabobank Coöperatiefonds.

Collage+Wat+is+het
Cultuur-en-erfgoed-pact-raken-met-smaken
Cultuur-en-erfgoed-pact-raken-met-smaken4

Een interview uit de Volkskrant van 21 april 2020 met Katja Gruijters staat hier.

Erna aan de Stegge

Door

Erna aan de Stegge

Erna werkt als adviseur bij Cultuur Oost en is projectleider van KUNSTwerkt. Ze brengt kunstenaars in contact met opdrachtgevers.

Stel een vraag