Donders Instituut + Behavioral Science Institute + Geluid in Zicht

In het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen werken meer dan vijfhonderd onderzoekers aan de ontcijfering van de werking van de hersenen. Eén van de vakgebieden van dit toonaangevende instituut richt zich op de uiteenlopende aspecten van (visuele) perceptie.

image
Hoe ontwikkel je via geluid een nieuwe manier van kijken?

Cultuur Oost organiseerde in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen een Business Troika om samen met het Donders Instituut, het Behavioral Science Institute en Stichting Geluid in Zicht onderzoek te doen naar de waarneming en beleving van kunst door blinden en slechtzienden.

De audiomaquette van Hannes Wallrafen (fotograaf/ audiograaf, sinds negen jaar blind) vormde de aanleiding. Een maquette om de beleving en toegankelijkheid van openbare gebouwen te vergroten voor mensen met een visuele beperking.

Er werd nagedacht over een manier om de verstoorde visuele waarneming van beelden aan te vullen met geluid. Omdat musea protocollen hanteren die het betasten van beelden niet toestaan, kwam het niet tot een concreet experiment. Wèl kwam het Donders Instituut in contact met de eigenaar van Het Depot in Wageningen, die geïnteresseerd is om wetenschappelijke experimenten op het gebied van de visuele waarneming te ondersteunen.

donders instituut
Erna aan de Stegge

Door

Erna aan de Stegge

Erna werkt als adviseur bij Cultuur Oost en is projectleider van KUNSTwerkt. Ze brengt kunstenaars in contact met opdrachtgevers.

Stel een vraag