Gelders Erfgoed + Ambachten XL

In het ‘Jaar van het immaterieel erfgoed 2013/2014′ zochten Cultuurpact Veluwe en Gelders Erfgoed naar mogelijkheden om historische ambachten zoals steenhouwen, smeden en midwinterhoornblazen nieuw leven in te blazen.

ambachtenxl
Hoe zijn traditionele streekmarkten te vitaliseren?

KUNSTwerkt droeg de kunstenaars voor die aan Veluwse ambachtslieden werden gekoppeld.
Gezamenlijk kwamen de koppels tot nieuwe toepassingen en presentaties van historische ambachten.

ambachtenxl

Elburg
Gerlinde Habekotté ontwierp samen met Tom Bergstra en Ben van Eerde van museumsmederij De Hoefhamer een sleutelhanger voor de Stadspoort van Elburg.

Epe
Luuk Wiehink ontwikkelde samen met Wilfred Muis van Imkerij ’t Haagje een ambachtelijk gemaakte honinglolly.

Gea Grevink bedacht met Ben Jonker van De Veluwse Midwienterhoornbloazers een nieuw model midwinterhoorn speciaal geschikt voor kinderen. Zie ook hier.

Ermelo
Choreograaf Caspar Bik ging samen met graandorsers Staal, Blijenberg en Ruitenberg de uitdaging aan om de ritmiek van het traditionele graandorsen te (her)ontdekken en uit te beelden.

Harderwijk
Cor Litjens maakte samen met Reinier Hoving van Sterk Smeedwerk en smid Hendrik Smit uit ’t Harde met traditioneel smeedwerk een vuurschaal uit restmateriaal.

Hattem
Margriet Hovens ontwierp samen met Henk Beernink en Aart Elkink van Cuperus Natuursteen een ‘levenssteen’ waarop je persoonlijke hoogte- en dieptepunten kunt vereeuwigen.

Heerde
José van Loon ontwikkelde met spinster Wilma Snel een educatief startpakket spinnen om kinderen te leren hoe je van schapenwol een gebreide trui maakt.

Nijkerk
José van Loon maakte met naaister Bea Berends een quilt die toont hoe het ambacht quilten zich in de loop der tijden ontwikkeld heeft.

Nunspeet
Petra Hartman ontwierp met zeilmaker Hans van Wijk een iPad-hoes en een lampenkap in de vorm van een zeilschip.

Oldebroek
Sonja Hillen ontwikkelde met kralenbreister Bertha van Rijssen een minihandtasje voor feestelijke gelegenheden.

Putten
Bob Lejeune ontwierp met Stephan Spieker van Widoeghe, werkplaats voor historisch timmerwerk, een uit één stuk boomstam gesneden stoel met inleg van keramiek.

Erna aan de Stegge

Door

Erna aan de Stegge

Erna werkt als adviseur bij Cultuur Oost en is projectleider van KUNSTwerkt. Ze brengt kunstenaars in contact met opdrachtgevers.

Stel een vraag