Initiatiefgroep SIVAQN + Alphons ter Avest

Bijna 2.000 jaar geleden bouwden de Romeinen in het Hengstdal in Nijmegen een vijf kilometer lange dijk. Bovenop de dijk kwam een goot. Zo ontstond een aquaduct om bronwater te vervoeren van Berg en Dal naar een legerkamp op de Hunerberg. Op die manier kregen Romeinse soldaten drinkwater via de eerste waterleiding in Nederland.

image
Hoe visualiseer je het verleden?

De dijk die de basis vormde voor het aquaduct is er nog steeds: de Broerdijk in de Nijmeegse wijk Hengstdal. Een initiatiefgroep verzamelde geld en steun om samen met wijkbewoners midden in de wijk een kunstwerk/monument te realiseren dat refereert aan het grootse Romeinse verleden.

Vanuit KUNSTwerkt werd Alphons ter Avest voorgedragen. Uit drie inzendingen werd zijn ontwerp gekozen. Hij bedacht de Neptunusring: een kunstwerk middenin de rotonde op de kop van de Broerdijk. Het werk bestaat uit Romeins letters van beton met een tegelrand eromheen. Bij regen is in de spiegelende waterrand te lezen: AQVA CASTRORUM NOVIOMAGI (aquaduct voor het legerkamp Nijmegen).

Sivaqn
Erna aan de Stegge

Door

Erna aan de Stegge

Erna werkt als adviseur bij Cultuur Oost en is projectleider van KUNSTwerkt. Ze brengt kunstenaars in contact met opdrachtgevers.

Stel een vraag