Stichting KunstInVorden + Floris Brasser

Langs het stadje Vorden stroomt de Baakse Beek in een mooie omgeving waar de romantische negentiende-eeuwse schilder Johannes Warnardus Bilders tussen 1868 en 1878 zijn werken maakte. Deze voorloper van de Haagse School legde hier zijn ultieme romantische natuurbeleving vast in meer dan 30 schilderijen en tekeningen.

bildersfolly znsopgang

Van welke kant de wandelaar ook komt; de Bilders Folly biedt telkens een andere aanblik.

De Stichting KunstInVorden zag die romantische natuurbeleving van Bilders als opstapje voor de realisatie van een wandelroute. Een route waarin kunstobjecten ankerpunten zijn en de verbinding vormen met andere locaties van hedendaagse kunst in de regio, zoals Museum More in Ruurlo en het Mondriaan Museum in Winterswijk.

Hoe gebruik je de blik van een landschapsschilder voor de inrichting van een wandelroute en een betekenisvolle ontmoetingsplek?
bilders-1200×500

In dit gebied maakte de romantische negentiende-eeuwse schilder J.W. Bilders tussen 1868 en 1878 meer dan 30 schilderijen en tekeningen.

Floris Brasser werd benaderd om dit idee vorm te geven. Deze Vordense kunstenaar ontwierp een reeks ‘kijkvensters’ waardoor je als wandelaar je blik even kunt laten samenvallen met de kijkrichting van Bilders destijds. Ze zijn geplaatst op de plekken waar je uitsneden van het landschap ziet, die Bilders vastlegde in zijn schilderijen. Daarnaast ontwierp hij een folly: een constructie, bestaand uit vijf verticale boomstammen die op een bijzondere wijze met elkaar verbonden zijn. Met deze stammen verwijst hij naar Bilders, die als schilder en romanticus pur sang een voorliefde had voor oud geboomte. Voor hem waren oude majestueuze bomen bij uitstek een uitdrukking van de vergankelijkheid.

voorblad-plan-bildersroute

Het kunstwerk is gerealiseerd bij het Komvonder: op een kruising van zichtlijnen bij de vroegere bleek en met zicht op de kerk van Vorden. Het bouwwerk biedt de wandelaar een plek om te bezinnen, uit te rusten en te genieten van het beekdal, maar manifesteert zich vanaf de onthulling ook als een betekenisvolle ontmoetingsplek voor jong en oud!

In november 2021 is de Bilders Folly feestelijk in gebruik genomen.

1611076408

Het kunstwerk is opgericht bij het Komvonder, bij de vroegere bleek en met zicht op de kerk van Vorden.

IMG_7397

De folly bestaat uit vijf op een bijzondere wijze met elkaar verbonden verticale stammen.

Erna aan de Stegge

Door

Erna aan de Stegge

Erna werkt als adviseur bij Cultuur Oost en is projectleider van KUNSTwerkt. Ze brengt kunstenaars in contact met opdrachtgevers.

Stel een vraag